Könyvtárközi kölcsönzés

Kapcsolódó képA könyvtárközi kölcsönzés célja a dokumentumok hozzáférhetővé tétele a könyvtári rendszer használói számára az Országos Dokumentumellátási Rendszer (ODR) szolgáltatásán keresztül. Az ODR keretében működő szolgáltató könyvtárak a nemzeti könyvtár, a nemzeti gyűjtőkörű könyvtár, az országos szakkönyvtárak, az állami egyetemi könyvtárak és a megyei könyvtárak.

Könyvtárközi kölcsönzési igényét regisztráció után ODR-Országos Dokumentumellátási Rendszeren adhatja fel, vagy érdeklődjön az entzkonyvtar@gmail.com email címen.

Könyvtárunk, mint KÉRŐ könyvtár

Beiratkozott olvasói számára Könyvtárunk az állományában nem megtalálható dokumentumokat megkéri más hazai vagy külföldi könyvtáraktól az Országos Dokumentumellátási Rendszer (ODR) segítségével.

A külföldi könyvtárakban megtalálható dokumentumokat az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) közvetítésével tudjuk szolgáltatni. A külföldi kölcsönzések díja 4.500,- Ft dokumentumonként (könyv vagy folyóiratcikk másolata). Részletek az OSZK honlapján olvashatók.

A szolgáltató könyvtárnak az eredetiben küldött dokumentumra vonatkozó előírásait a Könyvtár, valamint a könyvtárhasználó köteles maradéktalanul betartani.

Amennyiben a szolgáltató költséget számol fel a dokumentum eredetiben történő elküldéséért is, azt a kérőnek kell fizetnie.

A fénymásolat, elektronikus formában kapott anyag költségét (mely a teljesítő könyvtártól függően változó, plusz fénymásolatoknál esetleges postaköltség) mindig az olvasó állja.

A könyvtárközi kérés teljesítését a könyvtárak megtagadhatják.

Könyvtárunk, mint SZOLGÁLTATÓ könyvtár

Könyvtárunk saját állományából könyvtárközi kölcsönzéssel szolgáltatja a tőle igényelt dokumentumokat a hazai és a külföldi könyvtárak számára.

  • Másolatban a nem kölcsönözhető dokumentumokat és a folyóirat cikkeket a szerzői jogok figyelembe vételével.
  • Eredeti példányban a kölcsönözhető dokumentumokat egy hónapos határidővel, melyek kérésre meghosszabbíthatók még egy hónapra, amennyiben a műre nincs előjegyzés.
  • Elektronikus formában.

A tanszéki letéti könyvtárakban elhelyezett dokumentumok szolgáltatása az adott tanszék együttműködésével történik.

Eredeti könyvtári dokumentum kizárólag ajánlott küldeményként adható fel.

A könyvtárközi kölcsönzés során elveszett vagy megrongálódott dokumentum esetén a 3/1975. (VIII.17.) KM-PM együttes rendeletben foglaltak szerint kell eljárni.

Reklámok