Ajánló

  • E1Cullen, J., Knees, S., & Cubey, H. S. (2011). The European garden flora: A manual for the identification of plants cultivated in Europe, both out-of-doors and under glass. Cambridge: Cambridge University Press.

Az ötkötetes mű a termesztett dísznövények pontos azonosítását segítő, tudományos alapossággal megírt kézikönyv. A szerzők, európai botanikus és kertész szakemberek kerülték a nehezen érthető szaknyelvet a tudományos és gyakorlati ismereteket magába foglaló, tömör növénytani ismertetések összeállításakor.

A legtöbb nemzetség pontos azonosítását szemléletes, egy oldalas illusztrációk segítik. Az öt kötetben nem csak az Európában, hanem az Egyesült Államokban és Kanadában valamint Ázsia és Ausztrália nem trópusi részein termesztett növények leírása is megtalálható.

E2A 2011-ben megjelent második kiadást a modern rendszertani ismereteket figyelembe véve dolgozták át. Az 1976-os első kiadáshoz képest a legfontosabb változtatások a páfrányok valamint a nyitvatermők bemutatásában történtek. A növényismertetők R. K. Brummitt angol botanikus 1992-ben megjelent Vascular Plant Families and Genera című munkájának rendszerét követik. (http://data.kew.org/vpfg1992/genlist.html)

Az irodalomjegyzékben korszerű rendszertani szakirodalom található. Az eligazodást a kötetenkénti, valamint az V. kötet összevont indexei segítik.

A Royal Botanic Gardens Kew (www.kew.org) honlapján további értékes információk olvashatók, valamint mindenki számára szabadon hozzáférhető a rendkívül értékes EPIC növény információs adatbázis is.

A Kézikönyvtár polcain elhelyezett öt kötetet helyben lehet tanulmányozni.

  • Vol. 1. Angiospermae – Monocotyledons

Alismataceae to Orchidaceae

  • Vol. 2. Angiospermae – Dicotyledons

Casuarinaceae to Cruciferae

  • Vol. 3. Angiospermae –Dicotyledons

Resedaceae to Cyrillaceae

  • Vol. 4. Angiospermae – Dicotyledons

Aquifoliaceae to Hydrophyllaceae

  • Vol. 5. Angiospermae – Dicotyledons

Boraginaceae to Compositae

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s