MKE vándorgyűlés

Szubjektív beszámoló sok képpel a Magyar Könyvtárosok Egyesületének 44. vándorgyűléséről

A vándorgyűlést idén Győrben rendezték meg a Széchenyi István Egyetemen. Péntek 13-a volt, kint kisebb megszakításokkal esett az eső és a hőmérséklet 14-15 fok körül mozgott. A a melegedni vágyók a kávézó monitorain követhették a Tour de France aznapi etapját.

A kávézó Győrben

Az új Egyetemi Könyvtár – kívülről

Bent az Egyetemi Könyvtár új épületében folytak a szekció előadásai 9 órától a délután közepéig.

Egyetemi Könyvtár

Az új Egyetemi Könyvtár – belülről

A Tudományos és Szakkönyvtári Szekción többen is részt vettünk a Corvinus Egyetem két könyvtárából. Mint minden konferencián, itt is hallottunk újdonságokat a felsőoktatást érintő témákban. Itt most csak szubjektíve szemezgetünk az előadásokból.

Holl András beszámolt arról, hogy az MTMT (Magyar Tudományos Művek Tára) nyert a TÁMOP 4.2.5 pályázaton, így a következő két évben egyrészt megújul a központi szoftver, másrészt 2007-2013 között teljes körű lesz az adatfeltöltés a tagintézmények közreműködésével. Így az MTMT kizárólagos adatszolgáltató lesz, de átjárást biztosít az intézményi tudástárakhoz is. A kutatók számára megvalósul az egyablakos ügyintézés. Remélhetőleg hamarosan eljutunk oda, hogy az MTMT a könyvtárakban a tájékoztatás részévé válik. Akik az egyetemen belül a publikációk jóváhagyását végzik az intézményi repozitóriumban, azok alig várják az MTMT megújulását.

MKE előadás

A hallgatóság

Ehhez kapcsolódott kicsit később Markó Tamás előadása a PTE Egyetemi Könyvtárából:” Adatbázisba kerülnek a magyar szakfolyóiratok cikkeinek hivatkozásai is?” Így, kérdőjellel. Ami az előadás végére már nem is annyira kérdőjel, mert felgyorsultak az események a vándorgyűlés idejére.  Az előzmény: mivel a külföldi adatbázisokból hiányoznak a magyar társadalomtudományi cikkek, az MTA Nyelvtudományi Intézete elkezdett egy adatbázist építeni, de forrás híján abbamaradt a munka. Ezt a munkát szeretnék az egyetemi könyvtárak tovább folytatni. Ehhez partner az MTMT, miután elnyerte a pályázatot, a MATARKA és természetesen a Nyelvtudományi Intézet. Így a magyar cikkek idézettségének kikeresését nem kell a jövőben párhuzamosan végezni a könyvtáraknak. A pécsi kollégák már elkezdték az adatbázis tesztelését.

A kutatásmódszertan oktatásában derekasan részt vevő könyvtárosok hasznos tanácsokat hallhattak az e-tananyagok fejlesztéséről. A vándorgyűlés szervezésében is fő szerepet vállaló Nyitrai Erzsébet és kollégája, dr. Nagy Tamás érzékeltette, hogy ennek a műfajnak milyen sok buktatója van. De érdemes belefogni, mert a hallgatók élvezik, sokat profitálnak belőle, az oktatók pedig végül felismerik a hasznát. Sokszereplős „játék” ez, a szerzőn kívül kell hozzá módszertani szakértő – mivel a Moodle e-Learning keretrendszert alkalmazták -, digitalizáló és persze a hallgatók, akiket fel kell készíteni erre az új tanulási módra. Győrben egyébként 40 percesre csökkentették a tanórákat.

Moderátori szerepben Dr. Fischerné dr. Dárdai Ágnes főigazgató (PTE Egyetemi Könyvtár), az előadó Nyitrai Erzsébet (SZE Egyetemi Könyvtár)

Moderátori szerepben Dr. Fischerné dr. Dárdai Ágnes főigazgató (PTE Egyetemi Könyvtár), az előadó Nyitrai Erzsébet (SZE Egyetemi Könyvtár)

Dr. Legeza Dénes szerzői jogi ügyintéző „Szakkönyvek és tankönyvek on-line környezetben” című előadásának kulcsmondata így hangzott: “… a tömeges digitalizálás nem egyenlő a tömeges felhasználással!”.

A vendéglátók részéről ízelítőt kaptunk az információbróker szolgáltatásról is. Két szakképzett kolléganő, Bocskai Adrienn és Oross Adrienn irányításával 2011-ben fogtak bele ebbe a térítéses szolgáltatásba. Nem meglepő, hogy Győrben, ebben a fejlett iparral rendelkező városban van fizetőképes kereslet erre a könyvtárakban még nem annyira megszokott szolgáltatásra.

„Merjünk babot álmodni – hallgatókkal a hallgatókért” talányos címmel osztotta meg gondolatait a hallgatósággal Tóth Judit, a Corvinus Központi Könyvtárából. Azokat a módszereket sorolta fel, melyeket a hallgatók becsalogatására alkalmaztak a HÖK-kel karöltve. Ilyenek például a praktikus bevásárlókosár, a firkapapír a pulton, a nyári nyitva tartásról tájékoztató szórólap (népszerű az online világban is), a csoportos tanulásra lefoglalható konzultációs szoba, a könyvbedobó a bejáratnál, az otthonosságot fokozó zöld növények, a karácsonyfa, kiállítások, és a kényelmes, fiatalos babzsákok. Ezek mind-mind olyan ötletek, melyek szinte nulla forinttal, vagy jó kapcsolatokkal (pl. HÖK) megvalósíthatók és sokkal több a hasznuk, mint gondolnánk.

Ebédidőben gyors sétát tettünk az egyetemhez közeli belvárosban. A következő képek nem Győr teljes szépségét célozzák megmutatni, hanem néhány emlékezetes pillanatot örökítenek meg 2012. július 13-án, pénteken, fél egy és fél kettő óra között.

Győri pillanatképek

Győri pillanatképek

Az üres strand

Az üres strand

Jó volt Győrben, köszönet a vendéglátásért!

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s